12. června 2015 mohli žáci 7. A, B a 9. C v rámci projektu „MINIPODNIKY“ navštívit v Praze dvě vynikající výstavy.
První zastávkou byla fascinující výstava o vstupu lidstva do vesmíru GATEWAY TO SPACE. Jedná se o největší výstavu kosmonautiky v Evropě, která podává objektivní obraz vesmírných závodů mezi USA a Sovětským svazem. Žáci mohli na výstavě zhlédnout například Měsíční kámen, skafandr Gagarina, lunární vozidlo, Sputnik a mnoho dalších zajímavostí. Nejvíce však žáky ohromil obytný modul vesmírné stanice MIR, do které mohli přímo vstoupit a vyzkoušet stav beztíže, níž se kosmonauti ve vesmíru nacházejí.
Další zastávkou v našem putování po Praze byla návštěva Muzea gastronomie, kde nás přivítali manželé Nina a Ladislav Provaan (scénograf a architekt). Provedli nás historií kuchařského umění a stolování od pravěku až po současnost. Během prohlídky žáci navštívili například stoletou hospodu, starý anglický bar, zaujalo je povídání Niny Provaan o historii používání příboru, ale i jaké správné oblečení má mít kuchař. Kuchařská čepice měla 100 záhybů, což znamenalo, že správný kuchař umí připravit vajíčka na 100 způsobů. Další zajímavosti jim sdělil také Ladislav Provaan, když objasnil nenásilnou formou celou historií lidstva, a seznámil je s životním stylem našich předků a jejich vztahem k přírodě.
Fotogalerie na stránkách: http://zsvitezna.rajce.idnes.cz/12.6.2015_Gateway_to_Space,_Muzeum_Gastronomie
Mgr. Andrea Švecová